Edebiyat "ruhun ifadesi"dir. Bu yüzden ana dilimizi mükemmel öğrenmeliyiz. Güzel metinleri sesli okumalı, ezberlemeli ve bunları sunabilmeliyiz.

Edebiyat ve dil öğreniminin geliştirilmesi öğrencide;

  1. Önemliyi önemsizden ayırma yeteneğinin
  2. Bilinmeyen kelimeleri tahmin edebilme yeteneğinin
  3. Metne sorular sorup cevaplar alabilme veya bulma yeteneğinin
  4. Anlamları kavrama ve oluşturma yeteneğinin
  5. Anlam kurma yeteneğinin
  6. Cümle düzeyini aşan okuma yeteneğinin
  7. Anlatım yapısına ilişkin bilgileri düzeltebilme yeteneğinin
  8. Metinleri özetleyebilme yeteneğinin
  9. Yan anlamların ve üsluba ilişkin algı uygulamaları yapabilme yeteneğinin gelişmesini ve alımlama gücünün artırılmasını sağlar.

Deneme, hikâye, roman, şiir vb. türlerindeki çeşitli kitaplar; makale, köşe yazısı, karikatür, fotoğraf inceleme, yorumlama; mekân ve zaman fotoğraflandırma çalışması; film inceleme ve anlatım gibi projelerle derslerin amaçları desteklenmekte, öğrencilerin çeşitli yetenekleri göz önünde bulundurularak yaratıcılıkları geliştirilmeye çalışılmaktadır.

Okul içi tiyatro çalışmalarına katılmak, belirli gün ve haftalarda anma ve kutlama günlerindeki programlarda görev almak, okul bültenine, dergisine yazı ve haber çalışmalarıyla katkıda bulunmak sürekli görev almak, okul içerisindeki başkaca düzenlenecek çalışmalara katılmak, sorumluluk üstlenmek, kol- kulüp çalışmalarına aktif olarak katılmak, sınıf ve okulun çeşitli yerlerindeki panoların hazırlanmasında görev almak gibi etkinliklerle Türk Dili ve Edebiyatı dersinde öğrencilerin aktif olması sağlanmaktadır.